fbpx
 

Secretoir IgA (sIgA)

Secretoir IgA
Secretoir IgA

Een groot deel van de gezondheid van onze darmen is afhankelijk van de gezondheid van de darmslijmvliezen die zich in de darmen bevinden. Gezond darmslijmvlies is stevig en heeft de taak om het lichaam te beschermen tegen ongunstige invloeden van buitenaf zoals infecties, virussen, bacteriën, schimmels en de lichaamsvreemde stoffen die we binnenkrijgen door middel van (ongezonde) voeding of milieu invloeden. Oftewel het is een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem.  In de darmen wordt Secretoir IgA geproduceerd die de slijmvliezen verdedigt en samen met Beta-defensine-2 een afweerreactie vormt tegen alle ongunstige invloeden van buitenaf.

Onderwerpen in dit artikel:

  • De werking van Secretoir IgA
  • Secretoir IgA waarde

De werking van Secretoir IgA

Secretoir IgA (sIgA) zijn een vorm van immunoglobulinen die het lichaam beschermen tegen allerlei organismen en hierdoor een belangrijke rol spelen in de verdediging van het lichaam. Immunglobuline A (IgA) circuleert rond in het bloed ter beschermen tegen virussen, parasieten en bacteriën. sIgA wordt aangemaakt in de darmen en verdedigt de darmslijmvliezen door schadelijke invloeden onschadelijk te maken zonder daarbij een ontsteking te veroorzaken. Bij contact met schadelijke stoffen wordt het immuunsysteem aangezet en wordt extra sIgA gevormd. Daarnaast stimuleert sIgA de groei en hechting van gunstige bacteriën in de darmen.

Secretoir IgA waarde

De sIgA waarde wordt gemeten in de ontlasting en wordt veelal samen gemeten met de Beta-defensine-2, de hoeveelheid van deze waarden geeft informatie over de afweerreactie in de darmen en geeft indirect informatie over belastende factoren in de darmen. Het juiste gehalte aan sIgA duidt op een goede en gezonde weerstand. Een verlaging kan er op wijzen dat het afweersysteem sterk verlaagd is en hierdoor de infectiegevoeligheid hoog is. Oorzaken hiervan kunnen zijn een parasiet, stress of bijvoorbeeld een voedselintolerantie. Een verhoging duidt meestal op een infectie zoals een ontsteking in de neus of keel, darmen of het slijmvlies.

Je darmwaardes laten checken? De Darm Health Check van Perfect Lab is een uitgebreid ontlastingsonderzoek, dat standaard 16 darmwaardes onderzoek, waaronder deze immuniteitswaarden. Naar persoonlijke behoefte kun je deze uitbreiden met aanvullende waardes.

Wil jij een vrijblijvend consult over welk onderzoek jij nodig hebt?

Wij begrijpen dat je wellicht eerst meer informatie en advies wilt ontvangen voordat jij besluit een bloed- of darmonderzoek te laten uitvoeren. Daarom bieden we je de mogelijkheid om een gratis consult aan te vragen. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met je op om een belafspraak in te plannen. Tijdens dit gesprek zullen onze deskundige adviseurs al je vragen beantwoorden en je begeleiden bij het maken van de juiste keuze voor je persoonlijke situatie.

Blog

Vorige
Volgende