perfect lab Tips voor een goede bloeddruk

Tips voor een goede bloeddruk

Met de bloeddruk wordt de kracht waarmee het hart het bloed door de bloedvaten in het lichaam rondpompt aangeduid. Hoe hoog de bloeddruk is, kan worden gemeten met een bloeddrukmeter. Met een bloeddrukmeter worden zowel de boven- als onderdruk gemeten, dit zijn de bloeddruk op het moment dat het hart samentrekt (boven) en de bloeddruk op het moment dat het hart in rust is (onder). De bloeddruk kan verschillen per leeftijd maar over het algemeen geldt dat de bloeddruk te hoog is bij een bovendruk boven de 140 mmHg en een onderdruk boven de 90 mmHg. Vanaf je 40ste heb je meer kans op een hoge bloeddruk. Het is daarom goed om de bloeddruk vanaf dat moment jaarlijks te meten.

Wat het belang is van een normale bloeddruk en tips om te zorgen voor een goede bloeddruk lees je in deze blog.

Het belang van een normale bloeddruk

Het behoud van een normale bloeddruk is van belang voor de algehele gezondheid. Een gezonde bloeddruk helpt het hart het bloed rond te pompen door het lichaam, wat terecht komt bij de spieren en organen die het bloed nodig hebben om te kunnen functioneren. Een hoge bloeddruk is niet goed voor het hart en vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast kunnen bij een hoge bloeddruk ongemakken optreden zoals vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid en rusteloosheid.

Eén van de oorzaken van een hoge bloeddruk is een ongezonde leefstijl. Het aanpassen van de leefstijl door middel van onderstaande tips draagt bij aan het verlagen en gezond houden van de bloeddruk.

 1. Gezonde voeding
  Zorg voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon voor een gezonde bloeddruk. Het is daarbij belangrijk om de inname van zout en verzadigde vetten te minderen. Zout kan de bloeddruk verhogen en verzadigde vetten die onder andere voorkomen in snacks, koek en gebak zijn niet goed voor de hart- en bloedvaten. Matig ook met het gebruik van thee, koffie, alcoholische dranken en drop. Deze producten verhogen allen de bloeddruk.
 2. Beweeg
  Zorg dagelijks voor voldoende beweging om de bloeddruk te verlagen. Dit kan in de vorm van wandelen, fietsen of door te sporten.
 3. Zorg voor een gezond gewicht
  Een te hoog gewicht kan een te hoge bloeddruk veroorzaken. Op een gezonde manier afvallen, door onder andere bovenstaande tips op te volgen, kan zorgen voor verlaging van de bloeddruk.
 4. Stop met roken
  Sigaretten bevatten nicotine wat zorgt voor het vernauwen van de bloedvaten met als gevolg dat de bloeddruk stijgt en daarnaast zorgt roken voor beschadiging van de bloedvaten. Voor een gezonde bloeddruk is het dus van belang om te stoppen met roken.
 5. Voorkom stress
  Ook stress is van invloed op het verhogen van de bloeddruk. Het is daarom van belang om stress te voorkomen en te zorgen voor voldoende ontspanning
 6. Omega-3 vetzuren
  Omega bevat EPA en DHA, dit zijn visvetzuren die een gezonde bloeddruk kunnen ondersteunen. Omega-3 vetzuren komen voor in vette vis, maar voor optimale werking wordt dagelijkse inname van een hoog geconcentreerde visolie aangeraden.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies