10% korting ontvangen?
 
perfect lab toxinen

Toxinen

Toxinen zijn giftige stoffen die in ons lichaam terecht komen en daar schade aan kunnen richten. Tegenwoordig zijn toxinen overal; ze zitten in de voeding die we eten tot de lucht die we inademen. Wanneer het lichaam in aanraking komt met toxinen, wil het deze afbreken. Toxinen die niet goed afgebroken en uitgescheiden kunnen worden, worden opgeslagen in de weefsels. Hier kunnen ze ontstekingsreacties en beschadigingen teweeg brengen. Dit zorgt ervoor dat het immuunsysteem in actie komt. Wanneer de aanvoer van toxines in het lichaam blijft komen, wordt ook het immuunsysteem overactief en dit kost het lichaam ontzettend veel energie. Ook verstoren de giftige stoffen in het lichaam de stofwisseling van neurotransmitters in de verbinding tussen de zenuwcellen. Dit beïnvloedt de werking van het zenuwstelsel en een belasting kan vormen voor ons brein. De gevolgen hiervan kunnen diverse gezondheidsongemakken zijn zoals hoofdpijn, een vermoeid of futloos gevoel of depressieve gevoelens.

Blootstelling aan toxinen

We worden dagelijks blootgesteld aan toxinen. Wanneer je in aanraking komt met toxinen, word je niet meteen ziek. Wanneer je regelmatig toxinen binnenkrijg door bijvoorbeeld de voedingsmiddelen die je eet of drinkt, vindt opstapeling plaats en maken de toxinen je op lange termijn ziek.

We worden onder meer blootgesteld aan toxinen door onze voeding, in de volgende voedingsmiddelen zitten toxinen:

  • Witte suiker en bewerkte voedingsmiddelen zoals witte rijst en bloem
  • Kunstmatige zoetstoffen die we vinden in light producten zoals aspartaam
  • Transvetten die zich in bewerkte voeding bevinden
  • Groenten en fruit die zijn bespoten en bestrijdingsmiddelen zoals pesticiden bevatten
  • Alcohol en tabak
  • Dierlijke producten zoals vis, vlees en zuivel

Naast inname van bepaalde voedingsmiddelen komen we ook op andere manieren in aanraking met toxinen. Deze bevinden zich onder andere in de lucht als gevolg van uitlaatgassen, in medicatie, in plastic, blik, schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten.

Jezelf beschermen tegen toxinen

Het helemaal vermijden van toxinen is niet mogelijk, wel zijn er verschillende mogelijkheden om blootstelling aan toxinen te verminderen. Door onderstaande tips op te volgen vermijd je de grootste bronnen van toxinen, waar je gezondheid op den duur ontzettend veel baat bij heeft.

Voeding

Op het gebied van voeding is het van belang om zoveel mogelijk onbewerkte voeding te eten en kies daarbij altijd voor de biologische variant. Bij biologische teelt wordt gebruik gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen en niet van de chemische middelen die veel toxinen bevatten. Het is altijd van belang om groente en fruit goed te wassen en bij de niet biologische variant kun je deze ook het beste schillen.

Ook is het belangrijk een veel verschillende soorten antioxidanten dagelijks te consumeren. Antioxidanten zijn voedingsstoffen die zitten in groenten en fruit. Zij helpen schadelijke stoffen in het lichaam te neutraliseren.

Schoonmaak- en verzorgingsproducten

De meeste reguliere schoonmaakmiddelen zitten bomvol chemicaliën, er zijn tegenwoordig gelukkig genoeg natuurlijke alternatieven te koop. Kies voor natuurlijke schoonmaakproducten of voor natuurlijke producten die je waarschijnlijk al in huis hebt zoals baking soda, azijn of citroensap.

Ook verzorgingsproducten en cosmetica bevatten toxinen. Net als bij de schoonmaakmiddelen geldt dat er tegenwoordig ook diverse natuurlijk opties zijn voor huid, haar en nagels.

Vermijd plastic

We gebruiken allemaal een plastic tas om boodschappen mee te doen, plastic bekers om koffie uit te drinken en plastic bakjes om eten in te bewaren. Plastic bevat toxine die vervolgens terecht kan komen in of op de voedingsmiddelen waarin je ze bewaart. Vermijd plastic winkeltassen en maak gebruik van een herbruikbare stoffen tas, gebruik een eigen koffiemok en bewaar voedingsmiddelen niet in plastic, vooral niet wanneer deze nog warm zijn.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies