10% korting ontvangen?
 
Verteringsparameters

Verteringsparameters

Onze darmen spelen een belangrijke rol in ons lichaam, alles begint in de darmen. Niet alleen de spijsvertering en stoelgang vinden in onze darmen plaats, ook maken de darmen deel uit van ons immuunsysteem en zijn daarmee van invloed op de algehele gezondheid. Verstoringen in de darmen kunnen ontstaan door verschillende oorzaken en zorgen voor uiteenlopende ongemakken zoals winderigheid, buikpijn of een opgeblazen gevoel. Een verstoring in de darmen is van invloed op onze algehele gezondheid. Inzicht in de gezondheid van je darmen is daarom ontzettend belangrijk.

Onderzoek naar de gezondheid van je darmen kan door middel van een ontlastingsonderzoek. Een ontlastingsonderzoek meet verschillende darmwaardes die inzicht geven in je darmgezondheid. De Darm Health Check van Perfect Lab is een uitgebreid ontlastingsonderzoek, dat standaard 16 waardes onderzoekt. Naar persoonlijke behoefte kun je deze uitbreiden met aanvullende waardes.

De verteringsparmaters zijn een darmwaarde die tijdens een ontlastingsonderzoek worden onderzocht en meten de zuurtegraad, vet- en zetmeelvertering in de ontlasting.

Onderwerpen in dit artikel:

  • Zuurtegraad
  • Vetgehalte
  • Zetmeelvertering

Zuurtegraad

De pH waarde is de maat voor de zuurtegraad die wordt gemeten in de ontlasting. De zuurtegraad dient lichtzuur te zijn met een ideale waarde tussen 6.7 en 6.9 pH. Er is sprake van een te lage pH waarde bij minder dan 5.5, deze waarde kan duiden op slechte opname van koolhydraten of vetten. Een pH waarde hoger dan 7 is te hoog en kan duiden op verstoring van de darmflora of ontstekingen.

Vetgehalte

Vetten uit voeding worden in het lichaam verwerkt met behulp van galzuren en enzymen uit de alvleesklier. Vetmoleculen worden in het bloed opgenomen via de wand van de dunne darm. Het vetgehalte in de ontlasting neemt toe wanneer vet niet voldoende wordt afgebroken of opgenomen. Is sprake van een hoge uitscheiding van vetten in de ontlasting dan kan sprake zijn van aandoeningen van de lever, alvleesklier of galblaas. Ook bij ontstekingen of coeliakie kan sprake zijn van een verhoogd vetgehalte.

Zetmeelvertering

Wanneer de darmfunctie goed werkt en er een gezond dieet wordt gevolgd, bevat de ontlasting geen zetmeel. Zetmeel uit voeding wordt in de darmen door enzymen afgebroken tot glucosemoleculen die via de darmwand in het bloed worden opgenomen. Wanneer er te veel zetmeelrijke voeding wordt gegeven zoals pasta, rijst of brood, kan de ontlasting wel zetmeel bevatten. Ook bij darmklachten zoals het prikkelbare darmsyndroom, bestaat een intolerantie voor zetmeelrijke producten. Hierdoor wordt zetmeel niet goed verteerd en zie je deze in de ontlasting terug.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies