fbpx
 

Vitamine B12

perfect lab Vitamine B12
Je lichaam is constant onderhevig aan allerlei stress en verstorende factoren. Wij kunnen in het bloed en de ontlasting indicatoren waarnemen die als waarschuwing kunnen worden gezien. Hoe sneller je een risico of afwijking opspoort, hoe groter de kans is dat je deze met simpele aanpassingen kunt oplossen.
perfect lab Vitamine B12

Inleiding:

  • Inleiding
  • Een vitamine B12 tekort
  • Vitamine B12 testen

Vitamine B12 (cobalamine) maakt onderdeel uit van het vitamine-B complex. Vitaminen in het B-complex zijn wateroplosbare vitaminen. Vitamine B12 speelt een belangrijke rol bij diverse chemische processen in het lichaam. Zo is vitamine B12 van belang voor de aanmaak van rode bloedcellen waardoor vitamine B12 samen met vitamine B6 en foliumzuur een belangrijke rol speelt bij opname van ijzer in het lichaam. Daarnaast speelt vitamine B12 een belangrijke rol bij het vervoeren van zuurstof in het bloed en bij een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 komt vrijwel uitsluitend voor in dierlijke producten zoals vlees, vis, melkproducten en eieren.

Een vitamine B12 tekort

Bij een vitamine B12 tekort heeft het lichaam in het bloed een te lage concentratie aan vitamine B12, dit kan zorgen voor verschillende ongemakken. Veelvoorkomende ongemakken bij een vitamine B12 tekort zijn bleekheid, vermoeidheid, weinig eetlust en duizeligheid. Daarnaast kan ook sprake gewichtsafname, misselijkheid, gewrichtsproblemen en spierpijn.
Op langere termijn kunnen ook neurologische ongemakken ontstaan zoals tintelingen en in handen en voeten, concentratieproblemen, versprekingen en een zwaar of dof gevoel.

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot een vitamine B12 tekort. Voeding bevat een steeds lagere vitamine B12 gehalte waardoor we er steeds minder van binnenkrijgen. Vitamine B12 komt voor in dierlijke producten, wanneer je niet of nauwelijks vlees, zuivel, vis en eieren eet, kan een tekort ontstaan. Daarnaast kan een tekort ontstaan door verminderde opname van B12. Door bijvoorbeeld gebruik van medicatie en kan de behoefte aan vitamine B12 hoger liggen, zoals bijvoorbeeld bij zwangere vrouwen. Ook tekorten aan ijzer en/of foliumzuur kunnen de opname van vitamine B12 verminderen of een tekort aan de vitamine maskeren.

Vitamine B12 testen

Het vitamine B12 gehalte kan worden getest door middel van een bloedonderzoek. Aan de hand van het onderzoek kan worden bepaald of sprake is van een tekort. Omdat andere micronutriënten zoals ijzer, foliumzuur en ferritine (het eiwit dat wordt gebruikt om ijzer in het lichaam op te slaan) een tekort aan vitamine B12 kunnen maskeren, is het aan te raden om een groter bloedbeeld te testen. Zo ontstaat een beter beeld van waar het tekort vandaan komt.

Om een vitamine B12 tekort aan te pakken of juist te voorkomen is het van belang om voldoende dierlijke producten te eten, zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Eet je onvoldoende dierlijke producten, dan is vitamine B12 suppletie van belang. Kies voor een hoogwaardige multivitamine complex waarin naast vitamine B12 ook andere nutriënten zoals ijzer en foliumzuur in zitten.

Wil jij een vrijblijvend consult over welk onderzoek jij nodig hebt?

Wij begrijpen dat je wellicht eerst meer informatie en advies wilt ontvangen voordat jij besluit een bloed- of darmonderzoek te laten uitvoeren. Daarom bieden we je de mogelijkheid om een gratis consult aan te vragen. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met je op om een belafspraak in te plannen. Tijdens dit gesprek zullen onze deskundige adviseurs al je vragen beantwoorden en je begeleiden bij het maken van de juiste keuze voor je persoonlijke situatie.

Blog

Vorige
Volgende