fbpx
 

Vrij testosteron

perfect lab Vrij testosteron
Je lichaam is constant onderhevig aan allerlei stress en verstorende factoren. Wij kunnen in het bloed en de ontlasting indicatoren waarnemen die als waarschuwing kunnen worden gezien. Hoe sneller je een risico of afwijking opspoort, hoe groter de kans is dat je deze met simpele aanpassingen kunt oplossen.
perfect lab Vrij testosteron

Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon en heeft een aantal belangrijke functies in het mannelijk lichaam. Ook vrouwen beschikken over testosteron, maar slechts over een kleine hoeveelheid. Door het leven heen schommelen de testosteronwaardes in het bloed. Tijdens de pubertijd stijgen de waardes en na het 30ste levensjaar nemen de testosteronwaardes geleidelijk af. In deze blog vertellen we je meer over de functie van testosteron, de oorzaken van een testosterontekort en hoe je je testosteron op peil kunt houden.

Verschillende soorten testosteron

Testosteron kan worden onderverdeeld in gebonden en vrij testosteron. Gebonden testosteron zit vast aan eiwitten die ervoor zorgen dat het testosteron door de bloedbaan kan worden vervoerd. Wanneer testosteron aan het eiwit is gebonden laat deze niet meer los, waardoor het moeilijk door weefsels en organen kan worden opgenomen. Zo’n 60 tot 80% van het totale testosteron betreft vast gebonden testosteron dat is verbonden met het eiwit Sex Hormone-Binding Globulin (SHBG), het lichaam kan deze vorm van testosteron vrij snel gebruiken. Een andere vorm van gebonden testosteron is los gebonden testosteron. 20 tot 40% van het testosteron is los gebonden testosteron dat is gebonden aan het eiwit albumine. Het lichaam kan deze vorm gebruiken maar dit kost wel moeite.

Een andere vorm van testosteron is vrij testosteron. Zo’n 2 tot 3% van het testosteron in het lichaam is vrij in het bloed aanwezig en niet gebonden aan eiwitten. Hierdoor kan het makkelijk in weefsels en organen terecht komen. Vrij testosteron speelt een belangrijke rol bij het op peil houden van het testosteronniveau. Bij een laag vrij testosteronniveau worden snel ongemakken ervaren zoals spierafbraak, vermoeidheid, een verminderd libido en onrust, ook wanneer het gebonden testosteronniveau voldoende is.

Vrij testosteron meten

Naarmate mannen ouder worden, wordt de productie van testosteron geleidelijk minder. Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat de productie van testosteron sneller daalt. Hierdoor kan een tekort ontstaan, waardoor verschillende ongemakken kunnen worden ervaren zoals vermoeidheid, slapeloosheid, verlies van spierkracht en een verminderd libido.

Een goede maat om te meten of er sprake is van een testosterontekort is de hoeveelheid vrije testosteron. Wanneer het totale testosteronniveau op peil is, maar het vrije testosteronniveau laag is, kunnen toch ongemakken worden ervaren. Andersom geldt dat bij een laag testosteronniveau er mogelijk geen ongemakken ontstaan wanneer er voldoende vrij testosteron aanwezig is. Vrij testosteron kun je meten in de Premium Health Check van Perfect Lab als aanvullende waarde.

Wil jij een vrijblijvend consult over welk onderzoek jij nodig hebt?

Wij begrijpen dat je wellicht eerst meer informatie en advies wilt ontvangen voordat jij besluit een bloed- of darmonderzoek te laten uitvoeren. Daarom bieden we je de mogelijkheid om een gratis consult aan te vragen. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met je op om een belafspraak in te plannen. Tijdens dit gesprek zullen onze deskundige adviseurs al je vragen beantwoorden en je begeleiden bij het maken van de juiste keuze voor je persoonlijke situatie.

Blog

Vorige
Volgende