De belangrijkste vrouwenhormonen

Vrouwenhormonen

Hormonen spelen een belangrijke rol in het lichaam van vrouwen en hebben invloed op de werking van verschillende aspecten in het lichaam zoals de menstruatiecyclus, voortplanting, zwangerschap, geestelijk welzijn,  maar ook de algehele gezondheid. De verschillende hormonen werken met elkaar samen en afwijking van de hormonen kan leiden tot verstoring van de hormoonbalans waardoor uiteenlopende ongemakken kunnen ontstaan.

Onderwerpen in dit artikel:

  • De belangrijkste vrouwelijke hormonen
  • Hormoonbalans
  • Bloedonderzoek

 

De belangrijkste vrouwelijke hormonen

De belangrijkste vrouwelijke hormonen bij vrouwen zijn oestradiol, progesteron, luteïniserend hormoon (LH), follikel stimulerend hormoon (FSH) en prolactine.

Oestradiol

Oestradiol is het belangrijkste vrouwelijke geslachtshormoon. Het hormoon maakt onderdeel uit van de groep oestrogenen en wordt aangemaakt in de eierstokken onder invloed van de hormonen LH en FSH. Het hormoon testosteron wordt met behulp van het enzym aromatase omgezet in oestradiol waardoor het hormoon zorgt voor ontwikkeling van de geslachtskenmerken van vrouwen zoals de vorm van het lichaam en vorming van de borsten maar ook voor het in stand houden van de botstructuur. Oestradiol zorgt tijdens een zwangerschap voor rijping van baarmoederwand.

Progesteron

Progesteron is een vorm van het hormoon progestageen en wordt in de eierstokken geproduceerd na de eisprong en in de placenta. Progesteron speelt een belangrijke rol bij het voorbereiden van de baarmoeder op een zwangerschap door het baarmoederslijmvlies voor te bereiden op implantatie van een bevruchte eicel en helpt ook bij het handhaven van een zwangerschap. Wanneer er geen bevruchting plaatsvindt, dalen de progesteronspiegels en begint de menstruatie.

Follikel stimulerend hormoon (FSH)

FSH wordt geproduceerd in een klier van de hersenen: de hypofyse. Het hormoon stimuleert de groei en ontwikkeling van de follikels in eierstokken, dit zijn blaasjes waarin de eicellen rijpen terwijl ze nog in de eierstokken zitten. Vervolgens stimuleert FSH de follikels om het hormoon oestrogeen te produceren. FSH speelt dus een belangrijke rol bij de eiproductie en ovulatie en helpt bij het reguleren van de menstruatiecyclus.

Luteïniserend hormoon (LH)

LH wordt net als FSH geproduceerd in de hypofyse in de hersenen en speelt een belangrijke rol bij de eisprong. LH stimuleert afgifte van volwassen eitjes uit de follikels in de eierstokken.

Prolactine

Prolactine heeft verschillende functies in het lichaam. Het hormoon zorgt voor stimulatie van de melkklieren in de borsten en kan daarnaast de hormonen FSH, LH en oestrogeen remmen.

 

Hormoonbalans

De hiervoor genoemde hormonen spelen stuk voor stuk een belangrijke rol in het vrouwelijk lichaam en zijn verwikkeld in een samenspel. Een goede verhouding tussen deze verschillende hormonen in het lichaam is van essentieel belang. De hormoonbalans kan door verschillende oorzaken verstoord raken en leiden tot uiteenlopende ongemakken zoals lusteloosheid, vermoeidheid, een verminder libido en huidirritatie maar kan ook zorgen voor verminderde vruchtbaarheid waardoor het moeilijker wordt om zwanger te raken.

 

Bloedonderzoek

Ervaar je ongemakken of wil je meer inzicht in je vrouwelijke hormonen of factoren/oorzaken die de vruchtbaarheid beïnvloeden, dan kunnen de vrouwelijke hormonen worden gemeten door middel van een bloedtest. De verschillende markers geven een goede indicatie van de waarden van de hormonen in het lichaam.

De Bloed Health Check van Perfect Lab is een bloedonderzoek dat standaard 30 verschillende bloedwaardes onderzoekt welke je naar eigen wens kunt aanvallen met specifieke waarden. Hiermee krijg je inzicht in je gezondheid en risico’s die je loopt. 

 

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies