10% korting ontvangen?
 
Waardoor worden we ziek

Waardoor worden we ziek?

In de afgelopen jaren is onze levensverwachting flink gestegen. We worden wel ouder, maar ook steeds zieker. De gemiddelde leeftijd neemt toe maar ook het aantal ziektejaren neemt toe en steeds meer mensen krijgen op jongere leeftijd al te maken met chronische ziekten. Een belangrijke factor voor het voorkomen van ziekte en gezondheidsongemakken is een gezonde leefstijl en gezonde leefomgeving. Daar kun je alleen niet alles mee voorkomen. Een deel wordt namelijk ook bepaald door je genen. Ziekten en gezondheidsongemakken worden veroorzaakt door een wisselwerking van genen in combinatie met je leefstijl en omgeving. Inzicht in je genen en je huidige gezondheid kunnen bijdragen aan het voorkomen van ziekte en klachten.

Onderwerpen in dit artikel:

  • Leefstijlfactoren
  • Genen
  • Preventie met behulp van onderzoek

Leefstijlfactoren

Ziekten en gezondheidsongemakken worden voor en groot deel beïnvloed door leefstijlfactoren waaronder voeding, lichamelijke beweging, stress en slaap. Een gezond voedingspatroon, regelmatige lichaamsbeweging, zo min mogelijk stress en voldoende en kwalitatief goede slaap dragen bij aan een gezond en vitaal lichaam en het voorkomen van ziekte en gezondheidsongemakken. Anderzijds kunnen ongezonde voeding, onvoldoende lichaamsbeweging, chronische stress en slechte slaap bijdragen aan het ontstaan van gezondheidsproblemen en klachten. Aanpassingen in de levensstijl kunnen ervoor zorgen dat gezondheidsrisico’s verminderen.

Genen

Naast leefstijlfactoren spelen ook genetische factoren een rol bij de vatbaarheid voor het ontstaan van bepaalde ziekten en gezondheidsongemakken. Onze genetische informatie bevindt zich in het DNA. Het DNA bevat onze biologische kenmerken en functies maar kan aanwijzingen bevatten over aanleg voor bepaalde aandoeningen, voedselintoleranties of over gevoeligheid voor bepaalde medicatie. Sommige mensen erven genen die de vatbaarheid op bepaalde aandoeningen vergroten.

Preventie met behulp van onderzoek

Een gezond lichaam en gezonde geest zijn gebaat bij gezonde leefstijlfactoren maar zijn ook afhankelijk van jouw genen. Op basis van onderzoek kun je gepersonaliseerde preventieve maatregelen nemen en daarmee zoveel mogelijk voorkomen dat aandoeningen of gezondheidsongemakken ontstaan.

DNA onderzoek biedt informatie over genetische risicofactoren en aanleg voor erfelijke aandoeningen zoals bijvoorbeeld het risico op hart- en vaatziekten, obesitas of diabetes. Daarnaast kan DNA onderzoek informatie geven over hoe je lichaam reageert op bepaalde voedingsstoffen en of er mogelijk intoleranties zijn.

Voor een nog completer beeld van je gezondheid is het aan te raden om een DNA onderzoek te combineren met een bloed- en ontlastingonderzoek. Bloedonderzoek geeft inzicht in je huidige bloedwaarden en mogelijk vroegtijdige tekenen van verstoringen in het lichaam die kunnen wijzen op de ontwikkeling van een aandoening. Een ontlastingonderzoek geeft inzicht in de gezondheid van de darmen en het spijsverteringsstelsel. Op basis van informatie uit het DNA-, bloed- en ontlastingonderzoek kan advies worden gegeven over het aanpassen van je voeding en leefstijl ter voorkoming van gezondheidsongemakken.

Tot slot

Zowel leefstijlfactoren als je genen dragen gezamenlijk bij aan de gezondheid van je lichaam en geest en het voorkomen van ziekten. Het benutten van informatie uit je DNA in combinatie met informatie over je gezondheid uit je bloed- en ontlasting gezamenlijk kan bijdragen aan effectieve preventie van gezondheidsproblemen

Je bloed en ontlasting laten onderzoeken? De Darm Health Check van Perfect Lab is een uitgebreid ontlastingsonderzoek, dat standaard 16 darmwaardes onderzoekt. Naar persoonlijke behoefte kun je deze uitbreiden met aanvullende waardes. Met de Bloed Health Check controleert Perfect Lab standaard 30 bloedwaardes, met de mogelijkheid tot het uitbreiden van het onderzoek met extra waardes.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies