CRP staat voor C-reactief proteïne en is een acute fase-eiwit. Het eiwit wordt aangemaakt in de lever als reactie op een ontsteking of infectie en komt vervolgens in het bloed terecht. Het eiwit wordt ontzettend snel aangemaakt waardoor de hoeveelheid CRP in het bloed binnen 6 tot 8 uur na het ontstaan van de ontsteking flink is toegenomen. CRP activeert het immuunsysteem om beschadigingen aan te pakken. Wanneer de ontsteking of infectie vermindert daalt het CRP gehalte weer in het bloed.
CRP bloedtest
De CRP waarde in het bloed kan door middel van een CRP bloedtest test worden bepaald. Een test geeft inzicht in de hoeveelheid CRP in het bloed en of er een ontsteking in het lichaam aanwezig is. Om te bepalen of de CRP waarde in het bloed verhoogd is, wordt het resultaat afgezet tegen de normaalwaarde. De CRP normaalwaarde ligt onder de 3 mg/l. Een verlaagde CRP waarde in bloed onder de 1 mg/l is gunstig omdat dit wijst op weinig ontstekingen in het lichaam waardoor er minder risico bestaat op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Bij een verhoogde waarde van meer dan 3 mg/l is bestaat er een verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Een waarde boven de 10 mg/l duidt op een acute ontsteking.
De uitslag van een CRP bloedtest zegt niets over waar een mogelijke ontsteking in het lichaam aanwezig is. Daarnaast zijn er andere factoren die de normaalwaarde kunnen beïnvloeden zoals ontstekingsremmende medicijnen, het gebruik van een anticonceptiepil, kleine verwondingen of een zwangerschap.
Een verhoogde CRP waarde
Wanneer sprake is van een verhoogde CRP waarde, dan is er sprake van een ontsteking in het lichaam waaraan verschillende oorzaken ten grondslag kunnen liggen. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een hart- en vaatziekte, een bacteriële infectie, acute infectie of brandwonden. Een matig verhoogde CRP waarde kan ook het gevolg zijn van een ongezond eetpatroon, overgewicht, te weinig lichaamsbeweging, roken of een te hoge bloeddruk. Er zijn gevallen waarbij het mogelijk is om de verhoogde CRP waarde te beïnvloeden door de leefstijl aan te passen en een gezond eetpatroon te volgen, voldoende te bewegen en te stoppen met roken. Voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan het verlagen van de CRP waarden zijn voeding rijk aan antioxidanten, zoals in fel gekleurd groente en fruit of omega 3 rijke voeding waaronder vette vis zoals zalm, haring en makreel. Bij een sterk verhoogde CRP waarde in het bloed is het altijd verstandig om een arts raad te plegen.