Biomarkers zijn meetbare indicatoren die informatie geven over je gezondheidstoestand en kunnen worden gemeten in lichaamsvloeistoffen waaronder in het bloed. Er zijn een aantal belangrijke biomarkers die een goed beeld kunnen geven van hoe het met de gezondheid van je lichaam gesteld is. Deze biomarkers kunnen van grote waarde zijn wat betreft het voorkomen van gezondheidsproblemen. Welke biomarkers dit zijn en waarom je deze zou moeten laten meten vertellen we je in dit artikel.
Onderwerpen in dit artikel:
- Vitamine D
- hs-CRP
- Homocysteine
- HbA1c
- Cholesterol
- ApoB
- Thyroid-stimulerend hormoon (TSH)
- Leverwaarden
Vitamine D
Vitamine D is een ontzettend belangrijke vitamine voor het immuunsysteem maar ook voor je botten, spieren, celdeling en voor het helpen bij ontstekingen. Een groot gedeelte van de bevolking heeft te kampen met een te laag vitamine D gehalte, meestal veroorzaakt door een gebrek aan zonlicht of door een verhoogd risico op een tekort. Een te laag vitamine D gehalte kan veel verschillende soorten gezondheidsongemakken veroorzaken zoals ontstekingen, zwakke botten of een hoge bloeddruk. Door middel van bloed onderzoek kan het vitamine D-gehalte worden vastgesteld en bij een te lage waarde kan de oorzaak nader worden onderzocht en verholpen. Te lage vitamine D spiegel worden direct en indirect in verband gebracht met het ontwikkelen van uiteenlopende klachten en ziekten. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat hoge vitamine D spiegels een belangrijke rol spelen in het voorkomen van gezondheidsproblemen.
hs-CRP (High-sensitivity C-reactive protein)
hs-CRP meet ontstekingen in het lichaam. Een ontsteking is een reactie van het immuunsysteem in het lichaam om schade die is ontstaan te herstellen. Na het ontstaan van een ontsteking wordt door de lever CRP aangemaakt en in de bloedbaan verspreid waardoor het CRP niveau in het bloed stijgt. Hoge ontstekingswaarden worden gelinkt aan chronische ziekten. hs-CRP is een uitstekende marker waarmee hoge waarden maar ook laaggradige ontstekingen blootgelegd kunnen worden en tijdig kunnen worden aangepakt om schade te voorkomen. Het zijn juist laaggradige ontstekingen vormen een groot risico , omdat ze vaak onopgemerkt blijven, maar als ze langdurig aan de orde zijn grote gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Zie als een klein vuurtje dat uiteindelijk leidt tot een bosbrand. Hoe eerder je dat kleine vuurtje bluust hoe beter. Maar dan moet je deze wel eerst opsporen!
Homocysteïne
Een meer betrouwbare test om te meten of sprake is van een vitamine B11 en B12 tekort is het meten van de homocysteïne waarde. Voor het omzetten van homocysteïne naar andere aminozuren zijn namelijk B-vitaminen nodig waaronder vitamine B6, B11 en B12. Bij een tekort aan deze vitaminen kan homocysteïne niet kan worden omgezet en ontstaat er een teveel in het lichaam. Een verhoogde homocysteïne waarde duidt dus op een tekort aan vitamine B6, B11 en B12 en verhoogt onder meer het risico op hart- en vaataandoeningen.
Veel mensen hebben een verhoogd Homocysteïne. En dat is niet goed! Wanneer deze stof te hoog is wordt deze toxisch, en omdat deze rondcirculeert in je hele lichaam kan het op talloze gebieden schade berokkenen. Een verhoogd Homocysteïne vergroot de kans op aderverkalking, vooral als er ook sprake is van een verhoogd choletsterol, maar wordt ook in verband gebracht met een verhoogd risico op alzheimer, dementie, neurologische aandoeningen, botontkalking en nog veel meer gezondheidsproblemen.
In de reguliere zorg wordt er nauwelijks aandacht aan geschonken, waarschijnlijk omdat er geen medicatie voor bestaat. Maar je een verhoogd Homocysteïne hou je eenvoudig op een normaal niveau met bepaalde B vitamine supplementen. Echter dan moet je wel eerst weten hoe hoog je spiegel is.
HbA1c
HbA1c is een belangrijke indicator voor de ontwikkeling van diabetes. HbA1c geeft namelijk inzicht in de gemiddelde suikerwaarde van de afgelopen drie maanden waardoor het een beter beeld geeft dan glucose dat slechts de waarde op het moment weergeeft.
Het is daarom een betrouwbare biomarker om het risico op diabetes in kaart te brengen.
Een van de meest voorkomende welvaartziekten in het Westen.
Cholesterol
Een ander belangrijk biomarker dat de dokter niet altijd standaard meet, is cholesterol. Dit lipide is essentieel voor de opbouw van celmembranen, hormonen en vitamine D. Echter, te veel cholesterol in het bloed, met name het slechte LDL-cholesterol, kan bijdragen aan plaquevorming in de bloedvaten en het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Het meten van de cholesterolwaarden, samen met de verhouding tussen het goede HDL-cholesterol en het slechte LDL-cholesterol, kan cruciale inzichten verschaffen in jouw cardiovasculaire gezondheid. Door deze biomarker in de gaten te houden, kun je proactief werken aan het behoud van een gezond cholesterolniveau en het verminderen van het risico op hartproblemen.
Apolipoproteïne A1 en B
Apolipoproteïnen zijn eiwitten die kunnen binden aan vetten en hierdoor lipoproteïnen vormen. Op die manier helpen apolipoproteïnen om vetten zoals cholesterol en triglyceriden wateroplosbaar te maken zodat deze door het lichaam getransporteerd kunnen worden via het bloed en de lymfeklieren. Er bestaan verschillende soorten apolipoproteïnen met elk hun eigen functie. Apolipoproteïnen A1 en B zijn onderdeel van HDL en LDL cholesterol en zijn sterke voorspellers van hart- en vaatziekten en daarom belangrijk om te meten.
Het zijn vooruitstrevende biomarkers die tegenwoordig beschikbaar zijn om naast cholesterol en dergelijke het risico op hart en vaatziekten in kaart te brengen.
Hart en vaatziekten blijft toch nog altijd nummer 1 van de meest veelvoorkomende welvaartziekten.
TSH (Thyroid-stimulerend hormoon)
De schildklier wordt aangestuurd door TSH dat wordt aangemaakt door de hypofyse. De TSH-waarde is een indicatie hoe de schildklier functioneert. De schildklier is een belangrijk orgaan het lichaam beschermt tegen schade door stress en ziektes en daarnaast bijdraagt aan het omzetten van energie, een gezond brein en spiergroei. Een goed werkende schildklier is dan ook van groot belang. Zijn de TSH-waarden in het bloed hoger dan normaal, dan duidt dit op een (te) traag werkende schildklier, bij te lage waarden is sprake van een te snel werkende schildklier.
Leverwaarden
Naast de eerder genoemde biomarkers zijn leverwaarden een essentiële meting om de gezondheid van je lever te begrijpen. De lever is een veelzijdig orgaan dat betrokken is bij talloze processen, waaronder de verwerking van voedingsstoffen, de ontgifting van schadelijke stoffen en de productie van belangrijke eiwitten. Leververvetting is een veelvoorkomend probleem dat kan ontstaan door verschillende factoren, waarvan overmatig alcoholgebruik een belangrijke oorzaak is. Het hoge gehalte aan calorieën en de negatieve impact op de leverfunctie kunnen leiden tot de opbouw van vet in de levercellen, wat bekend staat als leververvetting of steatose. Deze aandoening kan uiteindelijk escaleren en leiden tot ernstigere problemen, zoals levercirrose. Het is van groot belang om regelmatig je leverwaarden te laten controleren, omdat dit inzicht kan bieden in de gezondheid van je lever en eventuele risico’s kan signaleren voordat ze ernstig worden. Het voorkomen en behandelen van leververvetting is cruciaal om een gezonde leverfunctie te behouden en ernstige complicaties te voorkomen.
Om de gezondheid van je lever te beoordelen, worden vaak specifieke leverwaarden gemeten, waaronder gamma gt, alat en asat. Deze waarden geven inzicht in de werking van je lever en kunnen verhoogd zijn bij leverproblemen, ontstekingen of leververvetting. Het is van groot belang om regelmatig je leverwaarden te laten controleren, omdat dit inzicht kan bieden in de gezondheid van je lever en eventuele risico’s kan signaleren voordat ze ernstig worden. Het voorkomen en behandelen van leververvetting is cruciaal om een gezonde leverfunctie te behouden en ernstige complicaties te voorkomen.
Biomarkers meten met de Bloed Health Check
De Bloed Health Check van Perfect Lab meet verschillende biomarkers in het bloed. Al de beschreven biomarkers worden daarin onderzocht, maar nog véél meer van dit soort waardes. Hierdoor krijg je een compleet en betrouwbaar inzicht in je gezondheid. Ook krijg je een persoonlijk advies waarmee je aan de slag kunt om doelgericht je gezondheid te verbeteren. Het onderzoek meet standaard 30 bloedwaardes die je naar persoonlijke behoefte kunt aanvullen met specifiekere waardes. Hiermee krijg je inzicht of je gezondheidsrisico’s loopt, zoals op hart- en vaatziekten of diabetes, hoe je organen (hart, lever, nieren) en lichaamsprocessen functioneren, hoe sterk je immuunsysteem is, of er ontstekingen gaande zijn en of je tekorten hebt aan belangrijke voedingsstoffen. De APK voor je lichaam!