fbpx
 

Hoe weet je of je nieren goed werken?

perfect lab hoe weet je of je nieren goed werken
Je lichaam is constant onderhevig aan allerlei stress en verstorende factoren. Wij kunnen in het bloed en de ontlasting indicatoren waarnemen die als waarschuwing kunnen worden gezien. Hoe sneller je een risico of afwijking opspoort, hoe groter de kans is dat je deze met simpele aanpassingen kunt oplossen.
perfect lab hoe weet je of je nieren goed werken

De nieren zijn twee boonvormige organen die hoog achter in de buikholte liggen, boven de taillelijn. De nieren hebben verschillende belangrijke functies in het lichaam. De belangrijkste functie van de nieren is het filteren van afvalstoffen uit het bloed, deze afvalstoffen worden samen met water in de vorm van urine uit het lichaam verwijderd door het uit te plassen. Het is hierbij van belang dat enkel de afvalstoffen worden verwijderd en belangrijkste stoffen niet worden uitgescheiden. Stoffen die nuttig zijn voor het lichaam worden door de nierader terug het bloed ingebracht. Naast het filteren van afvalstoffen spelen de nieren een rol bij de vochtregulatie, het reguleren van de bloeddruk, bij de verkalking van de botten en zorgen de nieren samen met het beenmerk voor de aanmaak van rode bloedcellen.

Gezien deze belangrijke functies die de nieren uitvoeren, is het van groot belang dat de nieren gezond blijven. Wanneer de nieren niet goed werken, dan wordt het lichaam langzaam vergiftigd door ophoping van steeds meer afvalstoffen die de nieren niet filteren. Andere problemen die bij verslechterde nierfunctie kunnen ontstaan zijn vochtophoping en krampen en er kan een hogere bloeddruk ontstaan waardoor het risico op hart- en vaatziekten verhoogt.

Oorzaken en symptomen van een verminderde nierfunctie

Een verminderde nierfunctie kan verschillende oorzaken hebben en kan ontstaan door een combinatie van factoren. Nierschade kan ontstaan door een hoge bloeddruk, bij diabetes, als gevolg van nierziekten, door een erfelijke ziekte en medicijngebruik. De kans op nierschade is groter bij een ongezonde leefstijl dan wanneer men gezond leeft.

Bij nierschade merk je hier mogelijk lange tijd niets van. Symptomen en klachten ontstaan vaak pas wanneer de nieren flink achteruit zijn gegaan en lijken op alledaagse klachten zoals vermoeidheid, bloedarmoede, misselijkheid, een hoge bloeddruk en huidklachten. Bij een te hoge bloeddruk en diabetes is het belangrijk om jaarlijks te laten onderzoeken of de nieren goed werken omdat hierdoor een extra risico op nierschade bestaat.

Onderzoek naar een verminderde nierfunctie

Om vast te stellen hoe goed de nieren werken, kan er onderzoek gedaan worden naar eiwit in de urine. Normaal gesproken bevindt zich geen eiwit in de urine. Wanneer hier wel sprake is kan dit een aanwijzing zijn voor een verminderde nierfunctie.

Daarnaast kan er ook een bloedonderzoek gedaan worden. In het bloed wordt met name onderzoek gedaan naar ureum en kreatinine. Ureum is een stof die vrijkomt bij de afbraak van eiwit en kreatinine is een afvalstof die in de spieren vrijkomt bij afbraak van creatine. Te hoge waardes van deze stoffen in het bloed kunnen een aanwijzing zijn dat de nieren minder goed werken. Met de uitslag van het bloedonderzoek kan de nierfunctie worden geschat. De geschatte nierfunctie wordt uitgedrukt in eGFR (estimated Glomerular Filtration Rate) Dit geeft aan met welke snelheid de nieren het bloed filteren op afvalstoffen. De Premium Health Check van Perfect Lab onderzoekt je nierfunctie en nog veel meer!

Wil jij een vrijblijvend consult over welk onderzoek jij nodig hebt?

Wij begrijpen dat je wellicht eerst meer informatie en advies wilt ontvangen voordat jij besluit een bloed- of darmonderzoek te laten uitvoeren. Daarom bieden we je de mogelijkheid om een gratis consult aan te vragen. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met je op om een belafspraak in te plannen. Tijdens dit gesprek zullen onze deskundige adviseurs al je vragen beantwoorden en je begeleiden bij het maken van de juiste keuze voor je persoonlijke situatie.

Blog

Vorige
Volgende