De nieren zijn twee boonvormige organen die hoog achter in de buikholte liggen, boven de taillelijn. De nieren hebben verschillende belangrijke functies in het lichaam. De belangrijkste functie van de nieren is het filteren van afvalstoffen uit het bloed, deze afvalstoffen worden samen met water in de vorm van urine uit het lichaam verwijderd door het uit te plassen. Het is hierbij van belang dat enkel de afvalstoffen worden verwijderd en belangrijkste stoffen niet worden uitgescheiden. Stoffen die nuttig zijn voor het lichaam worden door de nierader terug het bloed ingebracht. Naast het filteren van afvalstoffen spelen de nieren een rol bij de vochtregulatie, het reguleren van de bloeddruk, bij de verkalking van de botten en zorgen de nieren samen met het beenmerk voor de aanmaak van rode bloedcellen.
Gezien deze belangrijke functies die de nieren uitvoeren, is het van groot belang dat de nieren gezond blijven. Wanneer de nieren niet goed werken, dan wordt het lichaam langzaam vergiftigd door ophoping van steeds meer afvalstoffen die de nieren niet filteren. Andere problemen die bij verslechterde nierfunctie kunnen ontstaan zijn vochtophoping en krampen en er kan een hogere bloeddruk ontstaan waardoor het risico op hart- en vaatziekten verhoogt.
Oorzaken en symptomen van een verminderde nierfunctie
Een verminderde nierfunctie kan verschillende oorzaken hebben en kan ontstaan door een combinatie van factoren. Nierschade kan ontstaan door een hoge bloeddruk, bij diabetes, als gevolg van nierziekten, door een erfelijke ziekte en medicijngebruik. De kans op nierschade is groter bij een ongezonde leefstijl dan wanneer men gezond leeft.
Bij nierschade merk je hier mogelijk lange tijd niets van. Symptomen en klachten ontstaan vaak pas wanneer de nieren flink achteruit zijn gegaan en lijken op alledaagse klachten zoals vermoeidheid, bloedarmoede, misselijkheid, een hoge bloeddruk en huidklachten. Bij een te hoge bloeddruk en diabetes is het belangrijk om jaarlijks te laten onderzoeken of de nieren goed werken omdat hierdoor een extra risico op nierschade bestaat.
Onderzoek naar een verminderde nierfunctie
Om vast te stellen hoe goed de nieren werken, kan er onderzoek gedaan worden naar eiwit in de urine. Normaal gesproken bevindt zich geen eiwit in de urine. Wanneer hier wel sprake is kan dit een aanwijzing zijn voor een verminderde nierfunctie.
Daarnaast kan er ook een bloedonderzoek gedaan worden. In het bloed wordt met name onderzoek gedaan naar ureum en kreatinine. Ureum is een stof die vrijkomt bij de afbraak van eiwit en kreatinine is een afvalstof die in de spieren vrijkomt bij afbraak van creatine. Te hoge waardes van deze stoffen in het bloed kunnen een aanwijzing zijn dat de nieren minder goed werken. Met de uitslag van het bloedonderzoek kan de nierfunctie worden geschat. De geschatte nierfunctie wordt uitgedrukt in eGFR (estimated Glomerular Filtration Rate) Dit geeft aan met welke snelheid de nieren het bloed filteren op afvalstoffen. De Premium Health Check van Perfect Lab onderzoekt je nierfunctie en nog veel meer!