perfect lab Tips voor gezonde darmen

Tips voor gezonde darmen

Gezonde darmen zijn van groot belang voor een gezond lichaam. De darmen vervullen een essentiële rol in de spijsvetering en opname van voedingsstoffen. Daarnaast maken de darmen ook deel uit van het immuunsysteem en is de gezondheid van de darmen dus van invloed op de algehele gezondheid. Hieronder geven we je tips die bijdragen aan het gezond houden van de darmen zodat deze optimaal kunnen presteren.

Een gezond en vezelrijk voedingspatroon

De spijsvertering en de darmflora zijn gebaat bij onbewerkte en pure voeding en het liefst ook vezelrijke voeding. Vezels komen voor in groenten, fruit, volkoren graanproducten, aardappelen, noten, zaden en peulvruchten. Vezels dienen als voeding voor de bacteriën in de dikke darm en helpen om de ontlasting soepel te houden. Bij het eten van vezelrijke voeding is het wel van belang om ook voldoende water te drinken omdat vezels vocht nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen.

Naast gezonde, onbewerkte en vezelrijke voeding is het van belang om sterk bewerkte voeding zoals chips, snoep en koek te laten liggen. Deze producten voeden de schadelijke producten in de darmflora waardoor deze de overhand kunnen krijgen en ongemakken kunnen ontstaan.

Probiotica

Bij gezonde darmen zijn de goede en slechte bacteriën in de darmen in balans. Probiotica staan erom bekend om deze bacteriën in balans te kunnen brengen en zo bij te dragen aan gezonde darmen. Probiotica komen voor in gefermenteerde voeding. Helaas komt fermentatie steeds minder voor, doordat de voedingsindustrie steeds efficiënter en goedkoper weet te produceren. Een hoogwaardig probiotica supplement is daarom een welkome aanvulling.

Antioxidanten

Antioxidanten zijn ontzettend belangrijk voor een goede lichaamsfunctie. Ze stoppen vrije radicalen voordat deze in de darmen terecht komen en helpen om toxines uit de darmen te verwijderen. Op deze manier dragen antioxidanten bij om de darmen te balanceren. Antioxidanten is een verzamelnaam voor voedingsstoffen zoals Vitamine C en E, spoorelementen en bioactieve stoffen die voorkomen in groente en fruit (zoals polyfenolen, flavonoïden) en ook beschikbaar zijn in de vorm van supplementen. Hoe groter de variatie verschillende soorten antioxidanten, hoe beter de anti-oxidatieve werking.

Vermijd stress

Stress heeft een negatief effect op onze darmflora. Wanneer sprake is van stress, gaan bloed en voedingsstoffen naar de spieren en hersenen zodat deze goed kunnen reageren en denken. Pas in rust gaan er ook voedingsstoffen naar het spijsvereringsstelsel. Op momenten van stress heeft dit een negatief effect op de darmflora. Probeer daarom stress zoveel mogelijk te vermijden en te zorgen voor voldoende ontspanning en voldoende slaap.

Darmonderzoek

Bovenstaande tips dragen allen bij aan het gezond houden van de darmflora. Maar hoe gezond de darmflora op dit moment is, kan lastig te bepalen zijn. Wanneer de darmflora uit balans raakt kunnen klachten ontstaan maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Om inzicht te krijgen in de gezondheid van je darmen, kun je daarom het beste een ontlastingsonderzoek laten uitvoeren.

De Darm Health Check van Perfect Lab is een uitgebreid ontlastingsonderzoek. In het onderzoek worden maar liefst 16 darmwaardes onderzocht die een betrouwbaar inzicht geven in hoe het is gesteld met de gezondheid van jouw darmen en ook waar je darmen specifiek behoefte aan hebben.

De meeste Nederlanders krijgen te weinig vezels en probiotica binnen. Fiber Complex en Human Probiotic zijn daarom een uitstekend programma voor de darmen. Eventueel aangevuld met Advanced Antioxidant Complex.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies