perfect lab triglycariden

Wat zijn triglyceriden?

Triglyceriden zijn vetachtige stoffen die voorkomen in het bloed en in de vorm van vetweefsel in het lichaam worden opgeslagen. De stoffen worden door de lever aangemaakt, maar daarnaast krijgen we de tryglyceriden voornamelijk binnen via de vetten in voeding en wordt een overschot aan suiker, koolhydraten en alcohol in ons lichaam omgezet in triglyceriden. Een teveel aan deze voedingsstoffen kan zorgen voor een verhoogde waarde aan triglyceriden.

Triglyceriden hebben meerdere functies in het lichaam. Zo zijn ze betrokken bij de energievoorziening van ons lichaam en te gebruiken als brandstof, dienen ze als beschermende laag rondom onze organen én zijn ze betrokken bij de warmtehuishouding in het lichaam. Triglyceriden zijn nodig voor een goede gezondheid, een overmaat aan triglyceriden kan echter schadelijk zijn. Voor een goede gezondheid is het van belang om de triglyceridenwaarden in het bloed te beheersen.

Triglyceriden verhoogd

Wanneer de hoeveelheid triglyceriden in het bloed te hoog is, kan dit ervoor zorgen dat de vetachtige stoffen zich aan de vaatwand gaan hechten. Ophoping van die deeltjes kunnen ervoor zorgen dat de slagaderwanden dik worden of verharden, dit wordt atherosclerose genoemd. Atherosclerose verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Een hoog triglyceridegehalte vergroot ook de kans op pancreatitis, een ontsteking van de alvleesklier.

Met behulp van een bloedonderzoek kan worden bepaald of triglyceriden in het bloed verhoogd zijn. Hierbij wordt het resultaat afgezet tegen de normaalwaarden. De normaalwaarden van triglyceriden ligt tussen de 1,5 en 2,2 mmol/L.

Triglyceriden verlagen

Blijkt uit het resultaat van een bloedonderzoek dat de hoeveelheid triglyceriden verhoogd is, dan is het belangrijk om hier wat aan te doen. Tryglyceriden verlagen kan door middel van het aanpassen van de leefstijl. Is er sprake van overgewicht, dan kan afvallen zorgen voor verlaging. Daarnaast is het van belang om voldoende te bewegen in combinatie met een gevarieerd voedingspatroon waarbij het gebruik van verzadigd vet en inname van suiker dienen te worden beperkt en is het van belang om de alcoholconsumptie te matigen.

Wanneer de triglyceridenwaarden op niveau zijn, is het van belang om de normaalwaarden te behouden. Zet de gezonde leefstijl voort en het eten van bepaalde types vette vis zoals makreel, zalm en sardines voorzien van omega 3 kunnen bijdragen aan het behoud van normale triglyceridenwaarden in het bloed.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies